Asbesti- ja haitta-ainekartoituksen teettäminen osana remonttia

Asbesti on aine, jota käytettiin yleisesti rakennusmateriaalina vuosina 1922-1992. Asbesti ei ole vaarallista, kun se on sitoutuneena materiaaleihin, esim. seinän sisälle, mutta se voi aiheuttaa syöpää, jos pölyä pääsee purkutilanteessa keuhkoihin.

Vuodesta 1994 asbestin käyttö on ollut kokonaan kiellettyä. Ennen sitä rakennetuissa taloissa asbestia voi olla esim. linoleum- ja kaakelilaattojen kiinnikkeenä, saumausaineissa ja maaleissa sekä putkieristeissä.

Uusi asbestilakin tuli voimaan 1.1.2016. Lain mukaan kaikki purettavat materiaalit pitää asbestikartoittaa ennen remontin käynnistämistä. Kartoitus pitää tehdä esim. kylpyhuoneiden tai keittiöiden laattoja poistettaessa, seiniä purettaessa ja liimattuja parketteja purettaessa. Vähäiset työt, kuten reikien poraaminen seiniin, eivät vaadi asbestikartoitusta. Osakkaan teettämissä remonteissa osakas maksaa kartoituksen ja taloyhtiön teettämissä hankkeissa taloyhtiö. 

Asbestikartoituksen tekijän tulee olla perehtynyt aiheeseen ja hänellä tulee olla  riittävä ammattillinen osaaminen asbestikartoituksiin. Riittävän perehtyneitä ovat esim.:

1.  Henkilösertifioitu asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (VTT Expert Services Oy).  

2.  Rakennusterveysasiantuntija tai sisäilma-asiantuntija (sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukainen ulkopuolinen asiantuntija). 

3.  Koulutettu asbestikartoitusyritys (Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry / Vahinkopalvelut). 

4.  Pätevöitynyt asbestipurkaja tai AV-yritys (Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liitto ry).

Jos suunnittelet remonttia huoneistoosi, sinun pitää teettää asbestikartoitus ennen remonttia. Kartoitusraportti toimitetaan isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle,  jonka jälkeen huoneiston remontti-ilmoitus voidaan hyväksyä. Kun suunnittelet remonttia, muista varata riittävästi aikaa asbestikartoitukseen, raportin käsittelyyn ja mahdolliseen asbestipurkutyöhön, joka on hitaampaa ja kalliimpaa kuin tavallinen purkaminen.


Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.