Yhtiökokouksessa vahvistetaan edellisen vuoden tilinpäätös ja talousarvio tulevalle vuodelle. Kokouksessa päätetään myös muun muassa taloyhtiön merkittävistä remonteista ja hankinnoista sekä yhtiövastikkeen suuruudesta.
Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin ja osakkaan tärkein vaikutuskanava. Kokouksessa voit vaikuttaa asumiskustannuksiisi ja saat tietoa ja perusteluja siitä, miten omaisuuttasi hoidetaan sekä miksi ja milloin mahdollisia remontteja tehdään. Kokouksessa tapaat isännöitsijän ja opit tuntemaan naapurisi – tuttujen kanssa on helpompi luoda asuinympäristöstäsi toimiva ja viihtyisä.
Yhtiökokouksessa voit vaikuttaa myös hallituksen valintaan ja varmistaa, että sopivimmat henkilöt hoitavat omaisuuttasi. Hallituksen jäsenyys edellyttää aina ko. henkilön suostumuksen.
Kaikilla osakkailla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen ja päätöksentekoon. Edellytyksenä on, että osakas on merkitty osakeluetteloon tai esittää yhtiökokouksessa selvityksen omistusoikeudestaan.
Osakkaana voit valtuuttaa toisen henkilön osallistumaan puolestasi yhtiökokoukseen. Voit myös pyytää avustajan mukaasi kokoukseen. Myös osakkaan lakimääräisiä edustajia, esimerkiksi kuolinpesän pesänselvittäjä, voi olla mukana kokouksessa.
Isännöitsijä ja hallituksen jäsenet saavat osallistua kokoukseen, vaikka he eivät olisi taloyhtiön osakkaita.
Lisäksi yhtiökokous voi sallia, että paikalla on ulkopuolisia asiantuntijoita, esim. remonttihankkeen suunnittelija tai tekninen asiantuntija.
Vuokralainen saa osallistua yhtiökokoukseen yli viiden huoneiston yhtiössä, kun käsitellään asioita, jotka vaikuttavat merkittävästi hänen kotinsa tai taloyhtiön yhteisten tilojen käyttöön, esim. järjestyssääntöihin tai putkiremonttiin liittyvät asiat. Tämä koskee taloyhtiöitä, joissa vähintään viidellä huoneistolla on eri omistaja. Vuokralainen voi äänestää yhtiökokouksessa vain, jos hänellä on osakkaan antama valtakirja.