Näin putkiremontti toteutetaan

Putkiremontissa on monta vaihetta. Ensin selvitetään remontin tarvetta, sitten korjaukset suunnitellaan ja lopuksi remontti toteutetaan. Jokainen vaihe kestää useita kuukausia, jopa pidempään. Vaiheiden välissä osakkaat päättävät remontin seuraavasta vaiheesta yhtiökokouksessa.

Selvitysvaihe

Selvitysvaiheeseen taloyhtiön hallitus tarvitsee mm. kuntoarvion ja kuntotutkimuksia putkistojen kunnosta. Osakaskyselyllä selvitetään huoneiston putkien ja kylpyhuoneiden kuntoa ja toimivuutta. Näiden avulla hallitus ammattilaisten avulla käy läpi korjauksen tarvetta ja tekee alustavan remonttiehdotuksen.

Selvitysvaihe kestää yleensä 1-2 vuotta.

Yhtiökokous

Hallituksen tekemän selvityksen päätteeksi järjestetään yhtiökokous, jossa osakkaat päättävät putkiremontin hankesuunnittelun aloittamisesta.

Hankesuunnittelu

Hankesuunnitelmassa selvitetään ja vertaillaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, kuten uusitaanko putket vai pinnoitetaanko tai sukitetaanko ne. Suunnitelman tekevät LVI-, sähkö- ja rakennesuunnittelijat yhdessä ja esittävät suunnitelman hallitukselle. Hallitus päättää toteuttamistavasta, joka esitetään yhtiökokoukselle.

Hankesuunnitelma valmistuu 2 – 8 kuukaudessa.

Yhtiökokous

Hankesuunnitelma esitetään osakkaille ja osakkaat päättävät yhtiökokouksessa remontin etenemisestä varsinaisen toteutussuunnitelman tekoon.

Toteutussuunnitelma

Toteutussuunnitelmassa on yksityiskohtaiset suunnitelmat remontin toteuttamiseksi. Tarkan suunnitelman perusteella pyydetään tarjoukset urakoitsijoilta ja käydään tarjousneuvottelut. Urakkaneuvotteluiden perusteella hallitus valitsee urakoitsijan, jota ehdotetaan yhtiökokoukselle. Tässä vaiheessa selvitetään myös rahoitus.

Toteutussuunnitelman teko ja tarjousneuvottelut kestävät keskimäärisen reilut puoli vuotta.

Yhtiökokous

Yhtiökokouksen osakkaat päättävät putkiremontin toteuttamisesta ja urakoitsijan valinnasta sekä rahoituksesta.

Toteutus

Taloyhtiön ja osakkaiden toivomat remontit tehdään. Remontin aikana pidetään säännöllisiä työmaakokouksia, joissa käsitellään mm. aikataulun pitävyyttä ja mahdollisia lisätöitä.

Urakan päätteeksi tehdään vastaanottotarkastus. Taloudellisen loppuselvityksen jälkeen lasketaan osakaskohtaiset lainaosuudet.

Remontin toteutus kestää kuukausista jopa 1,5 vuoteen riippuen taloyhtiön koosta.

Takuuaika

Putkiurakan takuuaika on kaksi vuotta ja alkaa vastaanottotarkastuksesta. Takuuaikana korjataan mahdolliset virheet ja puutteet. Takuutarkastuksen jälkeen urakoitsija vastaa vielä kahdeksan vuotta virheistä, jotka ovat aiheutuneet mm. törkeästä huolimattomuudesta tai laiminlyönneistä.

Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.