UKK - Usein kysytyt kysymykset

Haluan maksaa vastikkeeni verkkolaskuna/suoramaksuna, miten toimin?

Yksinkertaisin tapa on uutta vastikelaskua syöttäessä hyväksyä verkkopankin ehdotus e-laskutukseen siirtymisestä. Valtuutuksen voi antaa myös oman verkkopankin maksusopimusvalikossa. Laskuttajaa voi hakea asunto-osakeyhtiön nimellä tai tilinumerolla. Huomioi, että vaikka valtuutus astuu heti voimaan, lasku muodostetaan jo kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Tuon kahden viikon sisällä tehdyt valtuutukset eivät ehdi seuraavan kuun vastikkeita vielä muodostamaan. Tarkista esimerkiksi kuukauden 25. päivä, että erääntyvä maksu näkyy verkkopankissa.


Minne teen muuttoilmoituksen?

Ilmoita pois- ja sisäänmuutosta huoltoyhtiöön. Ilmoita samalla kertaa kaikkien muuttajien tiedot, sillä vain asukasluetteloon merkityille henkilöille voidaan esimerkiksi tulla avaamaan ovi. Huomioi, että maistraattiin tehty muuttoilmoitus ei automaattisesti välity huoltoon tai isännöintiin. Huoltoon on hyvä ilmoittaa vähintään yhden huoneistossa asuvan henkilön puhelinnumero äkillisten korjaustilanteiden varalle. Mikäli taloyhtiössä kerätään vesimaksua, ilmoita muuttajien henkilömäärä isännöinnin asiakaspalveluun, www.fluxio.fi/apua


Minkälaisille remonteille osakkaan on saatava taloyhtiön lupa?

Periaate on, että jos maalaat, tapetoit tai vaihdat seinäkaappeja tai väliovia, voit tehdä sen ilman erillistä ilmoitusta. Jos remonttiin liittyy laajempia purkutöitä, ammatiluvan vaativia asennuksia tai lattiamateriaalin vaihto, ilmoitus on pakollinen. Huomioi, että yhtiössänne voi olla tavanomaisesta poikkeavia remonttisääntöjä. Varaa riittävästi aikaa ilmoituksen käsittelylle. Jos olet epävarma ilmoitusvelvollisuudesta, lähetä viestiä osoitteessa www.fluxio.fi/apua, niin palveluisännöitsijä antaa sinulle lisätietoja.


Mistä saan autopaikan avaimen? Miten voin varata saunavuoron?

Autopaikka- , avain- ja saunavuorokäytännöt vaihtelevat yhtiöittäin. Lähetä viesti osoitteessa www.fluxio.fi/apua, niin palveluisännöitsijä antaa sinulle lisätietoa.


Mistä voin tilata isännöitsijäntodistuksen?

Isännöitsijäntodistukset tilataan Fluxion verkkosivuilta www.fluxioisannointi.fi


Hissi ei toimi, mitä teen?

Ilmoita kaikista yhtiössä havaitsemistasi vioista huoltoyhtiöön, myös hissin vioista. Jos jäät hissiin, soita hississä olevaan hälytysnumeroon.


Huoneistoni hana vuotaa, kenelle ilmoitan?

Pienetkin vuodot on hyvä hoitaa mahdollisimman varhain, etteivät kustannukset pääse kasvamaan. Ilmoita huoneiston vuotavista vesikalusteista aina heti huoltoon. Huomioi, että jos kunnossapitovastuu on osakkaalla (esim. hana on vaihdettu vapaaehtoisen remontin yhteydessä), lasku työstä tulee sinulle.


Havaitsin vesivuodon huoneistossani, kenelle soitan?

Jos lämmitysverkosto tai käyttövesiputkisto vuotaa tai viemäri tulvii, ota heti yhteyttä huoltoyhtiöösi, myös päivystysaikana. Huoltoyhtiö tulee katsomaan tilanteen ja tilaa paikalle tarvittavan ammattilaisen. Huolehdi siitä, että kaikilla huoneiston asukkailla on huollon päivystysnumero tallennettuna puhelimeen.


Jalkakäytävä rapun edestä on hiekoittamatta, kenelle ilmoitan?

Ota yhteyttä huoltoyhtiöösi, jonka yhteystiedot löydät rappukäytävästä tai ilmoitustaululta. Jos ongelma on toistuva, ilmoita asiasta palveluisännöitsijöille osoitteessa www.fluxio.fi/apua 


Meidän talossa ei ole huoltoyhtiötä. Miten toimin?

Jos yhtiössänne ei ole huoltoyhtiötä, yhtiöllä tulisi olla sovittuna periaatteet huoltojen - erityisesti kiireisten- osalta. Tarkista hallitukselta, mikä on yhtiönne tapa. Isännöinnillä ja huoltoyhtiöllä on eri tehtävät - isännöinti ei tarjoa kiinteistönhoidon palveluita eikä päivystä toimistoajan ulkopuolella missään asioissa.


Kuka vastaa huoneistoni palovaroittimista?

Huoneiston asukas vastaa siitä, että huoneistossa on toimivat palovaroittimet. Pattereiden vaihto voi kuulua yhtiölle, jos palovaroitinjärjestelmä on kytketty yhtiön verkkoon, mutta asukkaan vastuulla on AINA palovaroittimen toimintakunnon säännöllinen tarkastus. 


Naapurini soittaa keskellä yötä kovaäänistä musiikkia ja metelöi, mitä teen?

On hyvä olla itse suoraan yhteydessä naapuriin. Juhlat hiljenevät pääsääntöisesti pyytämällä. Jos naapurin aiheuttamat häiriöt ovat toistuvia, pidä niistä vapaamuotoisesti kirjaa, ja pyydä jotakuta naapuria vahvistamaan havaintosi. Voit myös pyytää isännöinnistä häiriöilmoituksen tekoon valmiin pohjan. Vahvistettujen havaintojen avulla isännöinti voi tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin. Yksittäisen ilmoituksen pohjalta yhtiöllä ei ole perusteita puuttua asiaan. Huomiothan, että vakavissa järjestyshäriöissä, olivat ne yksittäisiä tai toistuvia, ilmoitus poliisille on paikallaan.


Milloin lainaosuuden voi maksaa pois ja tuleeko siitä kustannuksia?

Taloyhtiön jokaisella lainalla on omat poismaksuehtonsa. Pääsääntöisesti lainoilla on vuodessa yksi tai kaksi päivää, jolloin ne voi maksaa pois ilman pankin lisäkuluja, mutta käytännöissä on pankki- ja lainakohtaisia eroja. Lainaosuuden maksamisesta veloitetaan kuitenkin aina isännöintitoimiston hinnaston mukainen palkkio, jolla katetaan kirjanpidon kulut lainaosuuslaskelman teosta. 

Omien lainojen poismaksua kannattaa suunnitella riittävän ajoissa. Lainaosuuslasku tulee tilata kuukautta ennen poismaksupäivää.

Huomioi, että lainojen poismaksu ei ole välttämättä mahdollista tai järkevää asuntokaupan yhteydessä.  Lainan jäljellä oleva pääoma ja poismaksuehdot huomioiden kannattaa jo lainaneuvotteluissa sopia, miten huoneiston yhtiölainaosuudet tullaan hoitamaan.


Mitä asiakirjoja tulee toimittaa kauppaan/perintöön/ositukseen/lahjaan liittyen?

Kun osake vaihta omistajaa, toimita asiakirjojen lisäksi isännöintiin myös uusien omistajien yhteystiedot sekä tieto siitä, kuinka monta henkilöä huoneistossa tulee asumaan. 

Huomioi, että osakkaalla ei ole äänioikeutta yhtiökokouksessa, ennen kuin osakkeen rekisteröinti on tehty.

Asiakirjat toimitetaan skannattuna palveluisännöintiin osoitteessa www.fluxio.fi/apua 

Skannattuna pitää olla alkuperäiset tai oikeaksi todistetut asiakirjat. Fyysisiä asiakirjoja isännöintiin ei kuitenkaan tarvitse tuoda. Isännöinti pyytää tarvittaessa lisäselvityksiä. 


Asuntokauppa

Asiakirjat: Kauppakirja (johon on kirjattu mahdollinen suostumus puolisoiden yhteisen kodin myynnistä), osakekirja siirtomerkintöineen sekä varainsiirtoveroilmoitus.

Hyvä tietää: Jos kaupan toteutti välittäjä, hän lähtökohtaisesti huolehtii siitä, että asiakirjat toimitetaan täydellisinä eteenpäin.


Ositus tai lahja

Asiakirjat: Ositus- tai lahjakirja, osakekirja siirtomerkintöineen sekä varainsiirtoveroilmoitus, jos osituksessa osakkeiden lunastukseen on käytetty jaettavan omaisuuden ulkopuolisia varoja.


Jakamaton kuolinpesä

Perukirja, sukuselvitys tai maistraatin vahvistama osakasluettelo, tarvittaessa valtakirjat osakkailta pesän asioiden hoitoon (esim. pesän osoitteen muuttamiseksi, osakekirja siirtomerkintöineen).

Hyvä tietää: Siirtomerkinnät tekee kuolinpesän puolesta esimerkiksi uskottu mies, ei koskaan isännöitsijä. Jos tiedetään, että pesä tullaan jakamaan pian perunkirjoituksen jälkeen, osaketta ei ole tarpeen rekisteröidä kuolinpesälle ennen jakoa, vaan se voidaan rekisteröidä suoraan perinnönsaajalle.
Perukirjasta tarkistetaan, ketkä ovat pesän osakkaita, eli keillä on lakisääteinen oikeus määrätä pesän asioista, sekä kuuluuko siirrettävä osake pesän varoihin. Muut varallisuustiedot voi tarvittaessa peittää skannatessa.


Perintö

Asiakirjat: Perinnönjakokirja tai perukirja (jos osakkaita vain yksi), mahdollinen testamentti, sukuselvitys tai maistraatin vahvistama osakasluettelo sekä osakekirja, jossa siirtomerkintä.
Hyvä tietää: Siirtomerkinnät tekee kuolinpesän puolesta esimerkiksi uskottu mies, ei koskaan isännöitsijä. Perukirjasta tarkistamme, ketkä ovat pesän osakkaita, eli keillä on lakisääteinen oikeus määrätä osakkeen siirrosta, sekä kuuluuko siirrettävä osake pesän jaettavissa oleviin varoihin. Muut varallisuustiedot voi tarvittaessa peittää skannatessa.


Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.