Asuinhuoneiston oikea lämpötila

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut terveydensuojelulain nojalla asetuksen (545/2015) asunnon terveydellisistä olosuhteista. Tutustu määriteltyihin lämpöolosuhteisiin ja asukkaan vastuulle kuuluviin toimenpiteisiin.


Asuinhuoneiston oikea lämpötila?

Asunnon huoneilman lämpötilan toimenpidenraja on lämmityskaudella + 18 °C –  + 26 °C    . Yleisesti taloyhtiöt pyrkivät tarkkaan lämmönsäätöön ja noin 21 asteen lämpötilaan. Näin taataan asukkaiden asumisviihtyvyys sekä pidetään taloyhtiön energiankulutus ja kustannukset hallinnassa. 

 

Asuinhuoneiston lämpötilan mittaaminen

Lämpötila tulee mitata sisäilman mittaukseen tarkoitetulla mittarilla. Oikea huonelämpötila saadaan, kun lämpötila mitataan keskeltä huonetta noin 1,1 metrin korkeudelta.


Patterin toiminta

Patterissa kiertää asunnon sisälämpötilaa lämpimämpi vesi. Patteriverkon vesi lämmittää patterin, joka luovuttaa lämpöä sisäilmaan. Kun asunnon lämpötila saavuttaa esimerkiksi 21 asteen tavoitelämpötilan, sulkee patterissa oleva termostaatti patterin venttiilin ja vedenkierto lakkaa. Patterin jäähtyminen on merkki termostaatin oikeasta toiminnasta.


Vedon tunne

Vedon estämiseksi on tärkeää, että korvausilmaventtiileitä ei tukita. Kun ilma pääsee huoneistoon hallitusti ja suunnitellusti ei ilman tarvitse hakea ns. helppoa reittiä ikkunoista tai rakenteiden vuotokohdista. 


Jos paleltaa

Asukkaiden yksilölliset erot saattavat aiheuttaa joillekin kylmyyden tunnetta, huolimatta taloyhtiön tarkasta ja asetuksen mukaisesta lämmönsäädöstä. Tarvittaessa voi jokainen asukas pohtia lisälämmön tuottamista lämmittimellä, jolloin kustannukset kohdistuvat huoneistokohtaisesti, ei koko taloyhtiölle. 


Asukkaan muistilista huoneistossa tehtävistä toimenpiteistä

  • Tarkista, että korvausilmaventtiilit ikkunoiden yläpuolella ovat talviasennossa (molemmat vivut käännettynä osoittamaan samaan suuntaan).
  • Tarkista, että ikkunoiden lukituksista jokainen on käännetty kiinni.
  • Uusi ikkunoiden ja parvekkeen oven tiivisteet, mikäli havaitset kylmän tai vedon tunnetta.
  • Siirrä huonekalut ja verhot pois patterien ja termostaattien edestä estämästä ilmavirtausta.
  • Imuroi patterien välit ja raot sekä termostaatit, jotta ilma pääsee liikkumaan esteettömästi sekä lämmönsiirto ja -säätö toimimaan tarkoituksenmukaisesti.

Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.