Asbesti ja asbestikartoituksen teettäminen osana remonttiaAsbesti on aine, jota käytettiin yleisesti rakennusmateriaalina vuosina 1922-1992. Asbesti ei ole vaarallista, kun se on sitoutuneena materiaaleihin, esimerkiksi seinän sisälle, mutta se voi aiheuttaa syöpää jos sitä pölyää purkutilanteen vuoksi keuhkoihin.


Vuodesta 1994 asbestin käyttö on ollut kokonaan kiellettyä. Ennen sitä rakennetuissa taloissa asbestia voi olla esimerkiksi linoleum- ja kaakelilaattojen kiinnikkeenä, saumausaineissa ja maaleissa sekä putkieristeissä.


Uusi asbestilakin tuli voimaan 1.1.2016. Lain mukaan kaikki purettavat materiaalit pitää asbestikartoittaa ennen remontin käynnistämistä. Kartoitus pitää tehdä esimerkiksi kylpyhuoneiden tai keittiöiden laattoja poistettaessa, seiniä purettaessa ja liimattuja parketteja purettaessa. Vähäiset työt kuten reikien poraaminen seiniin eivät vaadi asbestikartoitusta. Osakkaan teettämissä remonteissa osakas maksaa kartoituksen ja taloyhtiön teettämissä hankkeissa taloyhtiö. 


Asbestikartoituksen tekijän tulee olla perehtynyt aiheeseen ja omaavan ammattillisen osaamisen asbestikartoituksiin. Riittävän perehtyneitä ovat esimerkiksi:

1. henkilösertifioitu asbesti- ja haitta-aineasiantuntija(VTT Expert Services Oy)  

2. rakennusterveysasiantuntija tai sisäilma-asiantuntija(Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukainen ulkopuolinen asiantuntija) 

3. koulutettu asbestikartoitusyritys (Suomen JVT- ja kuivausliikkeiden Liitto ry / Vahinkopalvelut) 

4. pätevöitynyt asbestipurkaja tai AV-yritys (Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liitto ry)


Jos suunnittelet remonttia huoneistoosi, sinun pitää teettää asbestikartoitus ennen remonttia. Kartoitusraportti toimitetaan isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle ja huoneiston remontti-ilmoitus voidaan hyväksyä vasta raportin toimittamisen jälkeen. Kun suunnittelet remonttia, muista varata riittävästi aikaa asbestikartoitukseen, raportin käsittelyyn ja mahdolliseen asbestipurkutyöhön, joka on hitaampaa ja kalliimpaa kuin tavallinen purkaminen.Tee ilmoitus remontista tai muutostyöstä isännöitsijälle tästä

Laitathan ilmoitukseen mukaan tietoja suunnitellusta remontistaOliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Sorry we couldn't be helpful. Help us improve this article with your feedback.