Mikä on pääomavastike ja miten sen suuruus määräytyy?

Yhtiövastike koostuu erilaisista vastikkeista, joista tavallisimpia ovat hoito- ja pääomavastike sekä vesimaksu. Pääomavastike eli rahoitusvastike tarkoittaa sitä osaa yhtiövastikkeesta, jota asunto-osakeyhtiö perii osakkailtaan yhtiön pitkäaikaisten lainojen lyhennyksiin ja korkoihin. Osakas siis maksaa pääomavastiketta, kun taloyhtiö on ottanut lainaa esimerkiksi putkiremonttia varten. 

Pääomavastikkeen suuruus arvioidaan vuosittain taloyhtiön kirjanpidon toimesta sen suuruiseksi, mitä yhtiö tarvitsee suoriutuakseen lainan pääoman lyhennyksistä ja koroista pankille. Kyseessä on siis arvio, ei tarkka summa. Yhtiökokous käsittelee ja vahvistaa vuosittain talousarvion osana myös pääomavastikkeen. 

On hyvä huomioida, että osakkaiden velkaosuudet taloyhtiölainasta eivät ole sama asia kuin yksityishenkilöiden omat henkilökohtaiset luotot. Taloyhtiön laina on taloyhtiön ja pankin keskinäinen luottosopimus, eivätkä yhtiön osakkaat ole siinä osapuolena. Lainan jako osakkeille ja huoneistokohtaisten osuuksien seuraaminen ovat taloyhtiön omaa sisäistä kirjanpitoa. Tämän vuoksi pääomavastike voi myös muuttua eri vuosina, jos havaitaan, että aiemmin tehty arviolaskelma on aiheuttanut esim. yli- tai alijäämää pääomavastikkeen kertymän osalta. Toinen syy pääomavastikkeen muutokseen on korkojen nousu/lasku.

Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.